03 June 2009

Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin


Biar btol...stadium runtuh?? siapa yg harus dipertanggungjawabkan..?? kontraktor..?? consultant?? jkr..?? haarrr, angkara politik...?? hehehee...ntah lerrr.....
Stadium ini dibina pada awal 2005 dan siap sepenuhnya 2 tahun kemudian yg menelan belanja berjumlah RM292 juta...untuk temasya Sukma Malaysia (SUKMA XII) 2008...yg dirasmikan oleh Yang di-Pertuan Agong, Tunku Mizan Zainal Abidin pada 10 Mei 2008....
Antara kontraktor tempatan yg terlibat...Bina Struktur Sdn Bhd (BSSB), Genggam Mercu JV, Emarcon Sdn Bhd serta Konsortium Protech, AZM Engineers, Senibahri Arkitek dan MAA Associates...
Merupakan stadium pertama di Asia menggunakan sistem bumbung tanpa column, (space frame structure) yg mana semua bumbung di bina tanpa sokongan tiang....(patot pn runtuh..hahahaaa...)
Tapi malang skali...stadium kebangaan aku ini ....yg merupakan tempat aku maen bowling...huhuhuuuu...telah runtuh sebahagian bumbung di sebelah timur awl pagi semalam...pada 2 Jun 2009...
Kejadian ini memberi gambaran yg tidak baik kpd negara, seolah2 kontraktor tempatan tidak berkemampuan utk melakukan kerja2 pembinaan sedemikian rupa...wlaupn kejadian tersebut tdk melibatkn kemalangan jiwa, namun ia amat menjejaskn imej negara krn membabitkn stadium yg baru setahun digunakan...kejadian tersebut mungkin disebabkn bumbung bahagian itu lebih tinggi dan besar dgn 200 meter pnjang berbanding bahagian barat yg tidak mengalami kerosakan...bagaimanapn, kerugian akan ditanggung oleh kontraktor berikutan tempoh kecacatan belum berakhir.....huhuu......
Utk projek2 akan datang, aku syorkn CIDB terutamanya ataupn mne2 pihak yg berkenaan....perlulah melihat dgn terperinci satu-satu struktur bangunan bermula drpd perancangan, rekabentuk, juruperunding, pembinaannya sehinggalah kalau bangunan tersebut hendak diruntuhkan pn mestilah ada piawaian amalan kerja dan juga pemilihan kontraktor hendaklah berdasarkn kemampuan dan mesti ada pengetahuan teknikal yg tinggi....dan jika projek besar, pastikan sesebuah consultant yg dilantik itu ada kapasiti dan berkebolehan...
Kdg2 aku kecewa jgak dgn industri binaan yg terdpt segelintir dikalangan mereka hanya mementingkan keuntungan semata-mata tanpa menitikberatkan mutu kerja yg diwawarkan oleh Construction Industry Development Board Malaysia (CIDB) yang mengadakan kursus saban tahun bagi kontraktor2 di Malaysia...ape nak jadi ntah....

8 comments:

namaku bio-nik said...

btol 2,wt malu je..dh r kos buat stdium 2 mhal dlm 3oojuta,tpi kualiti???dh r pkai mat2 indon wt keje,nk byar murah tpi kuantiti ke kualiti??

hannahmontana said...

money2..hihiii...tp sy mmg respek org2 indon,bangla wat keje..rajin n bertenaga berbanding rakyat tempatan...

namaku bio-nik said...

btol 2..diorg x pndai nk ngulor mcm org2 kite

hannahmontana said...

dop jgak nik...

namaku bio-nik said...

pndpt nik jer 2 hannah

hannahmontana said...

yup...nik try ar jwb teka reki kat ats tuu...hihiii...

gjiEsaLim said...

wohh....jadi wartawan ah mu pahni..wakakaka

hannahmontana said...

bidang aku..mmg la aku tau n akan amek tau...cuba ar jwb teka teki aku..huhuu...